Održavanje podzemnih i nadzemnih spremnika sa gorivom tijekom skladištenja

Postoje primjeri dugogodišnjeg skladištenja dizelskog goriva bez značajnije degradacije. No čim je prisutna bio komponenta (biodizel) skladištenje ne smije biti duže od šest mjeseci do godine dana i to ako je gorivo održavano čisto, suho i hladno.

Podzemni spremnici goriva ili drugih opasnih kemikalija prepoznati su u svijetu kao veliki potencijalni zagađivači okoliša – tla i podzemnih voda.

skladistenje-i-odrzavanje-cistoce

Naime čest je slučaj da upravo zbog mikrobne infekcije dolazi do pojave biokorozije na stjenkama dna metalnih spremnika te tako i do ispuštanja goriva u okoliš.

iss_5452_01702

Konstrukcija spremnika, redovno dreniranje vode sa dna spremnika, filteri na odušnim ventilima, samo su neki od postupaka na koji se može spriječiti onečišćenje goriva.

U svijetu su razvijeni postupci koji osim pročišćavanja postojećeg goriva („fuel polishing“) uključuju i čišćenje spremnika na benzinskim postajama bez otvaranja čime se naravno ostvaruju uštede jer osobe ne moraju ulaziti u spremnik. Također postoje pokretni optički sustavi koji mogu bez zaustavljanja rada benzinske postaje ili otvaranja spremnika utvrditi prisutnost vode na dnu i izvući je sa dna.

U Hrvatskoj je primarno problem što niti distributeri goriva niti vlasnici skladišta goriva ne priznaju da na dnu spremnika postoji voda, što ne znaju uzeti mjerodavan uzorak iz zatvorenog spremnika, što nikada nisu čuli za „fuel polishing“ (stalno postavljeni ili pokretni sustavi za konstantnu recirkulaciju goriva kroz serije filtera kako bi se odstranile čestice, voda i emulzije te kako bi se gorivo održalo u okvirima zahtijevane kvalitete) i smatraju da je period od pet godina zadovoljavajućim vremenskim rasponom za otvaranje i čišćenje spremnika iako se u međuvremenu pojavio biodizel (FAME) koji je uvelike promijenio kemizam goriva.

U svijetu su odavno uvedeni i propisani postupci u manipulaciji sa spremnicima i na skladištima kao i sa podzemnim spremnicima goriva.

U Hrvatskoj se čišćenje spremnika obavlja zaustavljanjem rada i otvaranjem spremnika te ulaskom ljudi u spremnik. Niti jedna tvrtka nije modernizirala svoje postupke i uvela mehanizaciju kojom se može čestom kontrolom dna spremnika bez zaustavljanja rada prevenirati sakupljanje vode na dnu a time i razvoj mikroorganizama i korozije.